Waardevolle waarnemingen

Klik op de foto's voor een grotere versie.

Kepen te Groot-Bijgaarden – 22 december 2010

We hebben vandaag bezoek gehad van 2 mooie kepen. Naar de kleur was het een mannetje en een vrouwtje. Ze bleven een tijdje zitten vlak aan het huis en zochten eten. Voorts hebben we véél vinken en groenlingen. Ze worden natuurlijk iedere dag gevoederd !
waarnemer: Annette de Coninck van Noyen

2 nieuwe paddenstoelensoorten voor de Wolfsputten – 16 oktober 2010

Bij de voorbereiding van de paddenstoelenactiviteit "Foenzjen voor dummies" 2 nieuwe soorten voor de Wolfsputten ontdekt: de gladstelige schotelkluifzwam en de groene glibberzwam. Dat brengt het totale aantal op 347. Andere leuke vondsten: de zwarte kluifzwam, tropische beurszwam en uiteraard onze koestersoort: het papagaaizwammetje.
waarnemer: Marc Bruneel

Pauwoogpijlstaart – 6 juni 2010

Vanmorgen vonden we onder één van onze wilgen een parend koppeltje pauwoogpijlstaarten (nachtvlinders). Ik vermoed dat ze niet zo zeldzaam zijn in onze streek, maar het is voor het eerst dat we er zien, en we wonen hier bijna twintig jaar.
waarnemer: Ria De Sadeleer

Eikelmuis op de Thaborberg – 9 mei 2010

De eikelmuiskasten die sinds een paar jaar op de Thaborberg hangen, worden dit jaar druk gebruikt door mezen en bosmuizen, zo bleek bij de jaarlijkse controle. Maar uit ééntje kwamen toch twee eikelmuizen te voorschijn!
waarnemer: Lien van Besien

Graafbijen en koekoeksbijen – 21 april 2010

Op de talud van de parking van de Bioplanet kunnen jullie de prachtige Grijze zandbij bewonderen, zie: http://waarnemingen.be/waarneming/view/47454152
Koekoeksbijen zijn ook aanwezig, ze lijken op heel kleine wespen: http://waarnemingen.be/waarneming/view/47454188
Niets te vrezen, ze zijn helemaal niet agressief.
waarnemer: Elisabeth Godding

Boswitje – 18 april 2010

Tijdens de wandeling van KotteeNatuur aan het klaverblad van Groot-Bijgaarden ontmoeten we diverse vlindersoorten, zoals bont zandoogje, klein koolwitje, oranjetip en het zeldzame boswitje.
waarnemer: Elisabeth Godding

Twee ooievaars – 17 april 2010

Gezien aan de Steenpoel, ze vlogen over en zijn geland bij de buren, de familie Goossens, die hebben een grote vijver.
waarnemer: Lut Bruyninckx

Twee ooievaars – 17 april 2010

Gezien aan de Steenpoel, ze vlogen over en zijn geland bij de buren, de familie Goossens, die hebben een grote vijver.
waarnemer: Lut Bruyninckx

Boerenzwaluw – 2 april 2010

De eerste zwaluw is toegekomen in de garage waar ze vorig jaar twee nesten hebben gehad.
waarnemer: François Goossens

Boerenzwaluw –31 maart 2010

Op het Neerhof, in de vaarzenstal, zijn de eerste boerenzwaluwen toegekomen op woensdag 31/03/2010. Een prachtig koppeltje is het en ze zijn reeds druk in de weer met het renoveren van hun nestje. Een zwaluw maakt de lente nog niet, maar twee misschien wel.
waarnemer: Louis De Leeuw

Rode kelkzwam – 6 februari 2010

De rode kelkzwam was al waargenomen in de Wolfsputten, maar niet meer de voorbije jaren. Nu is er een nieuwe vindplaats.
waarnemer: Patrick Goossens

Overwinterende zwartkop – 8 januari 2010

Tussen de mezen op de vetbolletjes zit een mannetje zwartkop ook van hetvoedsel te eten.
waarnemer: Lieven Roesems

Vos overdag – 5 januari 2010

Wolsemstraat achter Parnas: vos gespot door mijn eega omstreeks 13u
waarnemer: Jelle Van Overberghe

Eikelmuis – 11 oktober 2009

Toffe waarneming van een eikelmuis verleden zondag avond in onze schuur (in Schepdaal): een volwassen dier, bijna zo groot als een klein rat, vlucht weg van onze kisten appels, klimt op de muur en verdwijnt onder het dak.
waarnemer: Elisabeth Godding

Brede wespenorchis te Sint-Ulriks-Kapelle – 25 juni 2009

Het is niet echt een speciale soort, maar toch de moeite voor in de tuin te hebben naast al de "gewone" kruiden. Ik ben de achtertuin wat natuurvriendelijk aan het beheren. Het stuk was zeker 10 jaar kippenwei en naast grote brandnetels, akkersdistels en valse kamille staan er ook 4 brede wespenorchissen,...
waarnemer: Yannick

Loos blaasjeskruid en veel actie aan Vallenbospoel – 20 juni 2009

De poel aan de Vallenbos is uitgegroeid tot een waar juweeltje met vermoedelijk waterviolier – even wachten tot er bloemen komen – en loos blaasjeskruid. Dit blaasjeskruid is een van de meer algemene soorten, maar toch niet echt overal verspreid. Terwijl ik mijn statief aan het opzetten was voor de foto, kwam een hele grote libelle – ik vermoed keizerlibelle – eitjes afleggen in de poel. Net toen ik mijn lens op haar wou richtten, was er een hevig gespetter en was de libelle verdwenen. Ik denk dat een van de fikse groene kikkers haar te pakken kreeg. Eerder al had ik gezien hoe groene kikkers voorzichtig probeerden eier-afzettende libellen te besluipen, maar geen enkele keer hadden ze succes. Ook opmerkelijk is het aantal poelslakken en posthoornslakken in de poek. En ik zag zeker een tiental jonge salamanderlarven. In het riet rond de poel merkte ik ook nog een groot dikkopje op. Voor een goed begrip: dikkopjes zijn ook een vlinderfamilie...
Waarnemer: Marc Bruneel

Ooievaars in Ternat – 7 mei 2009

Rond 18.20u reed ik op de Dilbeeksestraat in Ternat en zag ik (denkende) 4 ooievaars in het veld wandelen.
waarnemer: François Goossens

Torenvalk in Wolfsputten – 7 mei 2009

Vanmorgen zat mevrouw Torenvalk rechtover de nestbak in de Wolfsputten haar veren te poetsen.  Na een tijdje vliegt zij naar de rand van de nestbak.  Op dat ogenblik komt meneer vanuit een naburige struik te voorschijn en duikt richting grond waar hij uit het zicht verdwijnt.  Mevrouw maakt van deze beweging gebruik om in de nestbak te verdwijnen...
waarnemer: René Dirckx

Mandarijneend in Jonkersbos – 16 april 2009

In het Jonkersbos zag ik 1 steenuil (dikwijls zit er daar een koppeltje.  Die broeden er al jaren, denkelijk in holle wilgen) en ook 2 mandarijneenden (1 man + 1 vr) in een van de wilgen waarin vermoedelijk de steenuil broedt.  Zou het hier om een op stapel staand broedgeval gaan?
In de Wolfsputten zat een vrouwtje torenvalk rechtover de nestkast die zovele jaren geleden door Sandro Vanopdenbosch opgehangen werd. In de gaten te houden als mogelijk broedgeval!!
waarnemer: René Dirckx

Zandbijen op Thaborberg – 11 april 2009

Bij het oude vossengat op de "koer" van de Thaborberg zaten minstens 5 ongeduldige mannetjes te wachten op vrouwtjes. Ze vlogen rond, ze bezochten de spleten in de grond en soms vochten ze tussen elkaar. Of misschien dacht er één: "ja, ik heb een vrouwtje gepakt" en de andere reageerde: "nee, ik ben niet wat je denkt!"...
waarnemer: Elisabeth Godding

Zwaluwen aan het Neerhof – 14 april 2009

Hedenmorgen in de buurt van het Neerhof de eerste zwaluwen gezien, TWEE om precies te zijn.
waarnemer: Louis De Leeuw

Koekoek te Sint-Anna-Pede – 8 april 2009

Te Sint-Anna-Pede, dicht bij het kasteel, liet de koekoek zich een uur lang horen.
waarnemer: Bernard Vilain

Sperwer in de tuin – 10 maart 2009

Ik heb vandaag voor de 2de maal een sperwer gezien die van de straatkant tussen mijn huis en haag aangevlogen komt en zo’n meter boven de grond om zo de tuin in te vliegen en, interessant feitje, daar over de omheining te vliegen, door de hazelaar van de buren het park in (hoewel hij vorige keer eerst op de om heining gaan zitten is). In plaats van gebruik te maken van de openheid die mijn tuin biedt aangezien er achteraan gekapt is vorig jaar en ik mijn wilgen geknot heb, verkiest de sperwer om zich door de haag te wringen, waarschijnlijk om een kansje te hebben om vogels te verschalken die hem niet zagen aankomen. Die ringduif op mijn gazon is zich toch ook te pletter verschoten :)
waarnemer: Jelle Van Overberghe

Sperwer op het perron? – 10 maart 2009

Aan het station van Sint-Agatha-Berchem verzamelen zich vaak meer dan 500 stadsduiven. Zo'n concentratie aan levend vers vlees móét wel predatoren lokken. Op het perron vond ik onlangs een duif waarvan de borst was weggegeten. De borstveren waren uitgerukt. De spoel was intact en droeg scherpe inkepingen veroorzaakt door de bek. Waarschijnlijk het werk van een sperwer. Dit was al het derde slachtoffer in pakweg drie maanden.
waarnemer: Marc Bruneel

Eikelmuis in nestkast – 8 maart 2009

Verleden zondag heb ik in onze tuin een slapende eikelmuis gevonden in een nestkast, onder een laag van wel 10 cm gemengd materiaal. In die kast heb ik ook een paar hazelnootjes en de resten van een winterkoning gevonden, vooral de vleugels, misschien van een jonge vogel. Ik heb het materiaal teruggeplaatst en de nestkast terug gesloten. Ik hoop dat ik het beestje niet stoorde.
waarnemer: het gaat om een Dilbeekse waarneming, maar van de zeldzaamheid van de soort vermelden wij geen verdere details

Rode kelkzwam weer te zien op Thaborberg – 25 januari 2009

Even gaan controleren of de rode kelkzwam er nog staat op de Thaborberg. Bingo! Weer prijs! Maar helaas, geen uitbreiding. Het blijft bij vruchtlichamen op één enkele stronk.
waarnemer: Marc Bruneel

Kogelhoutskoolzwam Sint-Martens-Bodegem – 11 januari 2009

Op verschillende knotwilgen langs de Kerkweg(van Grote Sypestraat naar Heygemstraat) is deze zwam terug te vinden. ik weet niet of hij zeldzaam is. Het was alleszins de eerste keer dat ik hem zag.
waarnemer: Anne Marie De Rybel

Houtsnip – 6 januari 2009

1 Houtsnip in Jonkerbos en 1 in Kluizenbosje.
waarnemer: René Dirckx

Aalscholvers aan de vijver van het gemeentehuis – 22 december 2008

1 aalscholver hoog in een van de bomen. Was niet de eerste waarneming. Zagen eerder drie exemplaren op dezelfde locatie (26 november 2008 - voormiddag) terwijl onder hen de woensdagse marktdrukte aan de gang was. Had een hele tijd eerder (datum helaas niet genoteerd) vanuit de auto een groepje aalscholvers (4 à 5) gezien op zelfde locatie.
waarnemers: Ria De Groot & Vincent Willems

Noot: maanden later zitten er nog altijd aalscholvers. Komt er een kolonie?

Reuzenbovist – 6 september 2008

Hierbij een melding van een waarneming van een Reuzenbovist, Langermannia gigantea (synoniem Calvatia gigantea). Lag helemaal achteraan mijn tuin op een oude niet meer in gebruik zijnde composthoop. Afmetingen: diameter +/- 25cm en 20cm, hoogte +/- 22cm.
waarnemer: Jan Haesaert

En alweer een nieuwe libellensoort voor Dilbeek – 25 juli 2008

Vandaag de eerste dag zeer warm zomerweer en het is weer prijs aan de poel van de jachthofweg. Een nieuwe soort voor Dilbeek, een vuurlibel (Crocothemis erythraea)
waarnemer: Patrick Goossens

Ooievaars boven centrum van Dilbeek – 23 juli 2008

Twee ooievaar werden zwevend richting noord-oost gezien vanuit onze tuin (omgeving Roelandsveld)
waarnemer: Jacques Clairbois

IJsvogel in tuinvijver – 21 mei 2008

De ijsvogel komt vissen in mijn tuinvijver. Vroeger zag ik deze vogel hooguit 2x per jaar. De laatste weken verschillende keren per week gezien.
waarnemer: Frank Marissens

Weer nieuwe libellensoort voor Dilbeek – 16 mei 2008

Weeral goed nieuws van het libellenfront. Vandaag aan de Jachthofweg weer een nieuwe soort voor Dilbeek. De smaragdlibel (Cordulia aenea). Het was een jagend mannetje. Hopelijk planten ze zich ook voort in de poel.
waarnemer: Patrick Goossens

Kievitten broeden op klaverblad van Groot-Bijgaarden – 10 mei 2008

Op het grasland naast de afrit van de E40 richting industrieterrein van Groot-Bijgaarden broeden momenteel minstens drie koppels kievitten. Ook groeit er een mooie zone met echte koekoeksbloem en gewone waterbies.
waarnemer: Marc Bruneel

Nieuwe libellensoort voor Dilbeek – 8 mei 2008

Vandaag aan de poel bij de Jachthofweg een nieuwe libellensoort gezien voor Dilbeek : Tengere grasjuffer (Ischnura pumilio). Ook uitzonderlijk vroege waarneming van een pas uitgeslopen bruinrode heidelibel.
waarnemer: Patrick Goossens

Libellenseizoen gestart – 20 april 2008

Het is zover, het libellenseizoen is gestart in Dilbeek. Op 20 april aan het Vallenbos heb ik de eerste 4 vuurjuffers begroet. Nu de temperaturen stijgen zullen de andere poelen volgen. Toch een opmerking. Aan het Vallenbos was een persoon de natuurlijke overloop aan het afdammen. Reden: er stroomden ook kikkervisjes mee in de beek. Mensen zouden moeten leren om de natuur niet te verstoren.
waarnemer: Patrick Goossens

Grote aderbekerzwam in de Wolfsputten – 6 april 2008

Ik passeerde zondag in de Wolfsputten en vond aan de ingang zowel links en rechts van het pad een groot aantal exemplaren van de "Grote aderbekerzwam". We waren op weg naar vrienden in de Vlaamse ardennen, dus zijn maar heel even in de Wolsputten gepasseerd. Toch de moeite, de Wolfsputten in voorjaarskleed. Ik heb ook gezocht op de plaatsen van de morieljes maar niks gevonden.
Waarnemer: Roosmarijn Steeman

Alpenwatersalamander met lucht in de staart - 31 maart 2008

In de nieuwe poel van de Vallenbos zag onze libellenman Patrick Goossens een alpenwatersalamander tegen het oppervlak drijven. Eerst leek het als hij lag te zonnebaden, maar de ware toedracht bleek dat hij problemen had om onder te duiken. Alleen door zich vast te klampen aan de begroeiing kon hij onder water blijven. Bij nader toezien bleek zijn staart aan het hergroeien te zijn en zaten er luchtbellen onder de huid, waardoor hij boven kwam drijven.
Mondelinge mededeling van Patrick Goossens

Maretak te Sint-Anna-Pede – 30 maart 2008

Tussen de Hof Ter Mullemstraat en de Poverstraat zit hoog in een populier een maretak. In het zuiden van het Pajottenland komt die wel frequenter voor, maar het is pas het tweede exemplaar dat ik heb aangetroffen in Dilbeek.
Waarnemer: Marc Bruneel

Rode kelkzwam en wijnrode bosbekerzwam op Thaborberg – 23 maart 2008

De vruchtlichamen van de rode kelkzwam staan al ruim anderhalve maand open. Ze zien er niet zo fris meer uit, maar zijn nog altijd herkenbaar. De wijnrode bosbekerzwam komt pas uit. Het aantal vruchtlichamen is meer dan verdrievoudigd tegenover vorig jaar. Het zijn er nu een dertigtal.
Waarnemer: Marc Bruneel

Paasbloemen vóór Valentijn op Thaborberg – 10 februari 2008

In de beschutting van het bos staan al heel wat narcissen in bloei. Dit is wel heel erg vroeg. Ook de rode kelkzwam toont zich terug, precies op dezelfde stronk hout als vorig jaar.
Waarnemer: Marc Bruneel

Inval van halsbandparkieten – 24 november 2007

halsbandparkieten in de tuinDe halsbankparkieten worden alsmaar minder schuw. Rond 15 u zitten ze met zijn vijven van de vetbollen in mijn tuin te smikkelen. Sommige gaan gewoon aan de bol hangen, maar de meeste proberen de bol omhoog te hijsen en vast te grijpen met een poot, zodat ze er makkelijk aan kunnen knauwen.
Waarnemer: Marc Bruneel

Bosuil aan de Rodenberg – 20 november 2007

In het parkje op de hoek van de Rodenberg en de Brusselstraat roept rond 20 u een bosuil.
Waarnemer: Marc Bruneel

Lieveheersbeestjes gaan naar de kerk te Sint-Ulriks-Kapelle – 13 november 2007

Sinds een drietal jaar komen er lieve-heers-beestjes overwinteren in het portaal van de kerk van Sint-Ulriks-Kapelle. Op een paar dagen tijd kruipen ze op de buitenmuur naar binnen. Dit jaar is het enorm. Het is een kunstwerk om te zien op gebied van kleur.
Waarnemer: Sonia Vandendriessche

Nieuwe paddenstoelensoorten voor Dilbeek – 7 november 2007

Hoewel het paddestoelenseizoen al naar zijn einde loopt, krijgt Roosmarijn Steeman ruim 30 soorten voorgeschoteld op de determinatie-avond. Daarbij waren twee nieuwe soorten voor de Wolfsputten: blauwgrijze schorsmycena en gewone harpoenzwam. De eerste is zeldzaam, de tweede staat op de Rode Lijst in Nederland en is nog maar 5 keer aangetroffen in de provincie. Via fotomateriaal werd ook ontdekt dat in een tuin te Sint-Martens-Bodegem aardtongen groeien. Volgend jaar eens te onderzoeken...
Waarnemer: Marc Bruneel

Parasietbeurszwam op de Thaborberg – 21 oktober 2007

Bij de herfstwandeling op de Thaborberg kwam een vindplaats van parasietbeurszwam aan het licht. Na de vondst in La Motte vorig jaar is dit de tweede voor Dilbeek.
Waarnemer: Marc Bruneel

Safari in de klimop – 23 september 2007

Als de klimop bloeit gonst hij plots van het leven. Het is een van de laatste belangrijke bronnen van nectar en pollen laat op het jaar. Een uurtje fotosafari op een zonnige septemberdag levert al snel 12 verschillende soorten op, vooral wespen en zweefvliegen, die met hun korte tong toch bij de nectar in ondiepe kelkjes komen, maar ook enkele vlinders. En sommige soorten komen niet voor het voedselaanbod dat de klimop biedt, maar om te jagen op de talrijke bezoekers.
Waarnemer: Marc Bruneel

Spin op vrijersvoeten – 22 september 2007

In de tuin hangen wel 10 flinke spinnenwebben, elk bezet door een ferme kruisspindame met een achterlijf gezwollen van de eitjes. Dat lokt natuurlijk vrijers. Hoe het één van hen vergaat zie je in deze fotoreportage.
Waarnemer: Marc Bruneel

Bosblauwtje op klimop – 16 juli 2007

boomblauwjteDe bloeiende vlinderstruik aan de voordeur lokt bij het minste zonnestraaltje een tiental dagpauwogen en atalanta's aan. Die vertonen geen enkele belangstelling voor de klimop die de muur ernaast bedekt, maar de voorbije weken zag ik een paar keer een klein blauw vlindertje neerstrijken op de bloemknoppen. Die gaan pas over een paar maand openbarsten, dus ging het zeker niet om de nectar. Vandaag kon ik het beestje van nabij benaderen en het bleek onmiskenbaar een wijfje van het boomblauwtje. De rupsen van deze soort blijken klimop te lusten...
Waarnemer: Marc Bruneel

Zwartwordende wasplaat in gazonnetje – 10 juli 2007

Het gazonnetje bij de overburen pronkt met 9 zwartwordende wasplaten, waaronder enkele exemplaren met een hoed van wel 7 cm doorsnee. De eerste keer dat ik daar wasplaten waarnam was september vorig jaar. Toen stonden er drie. Ze komen dus terug en het is echt opvallend dat ze zich beperken dat het grasperkje voor dat ene huis. Geen spoor ervan in de quasi identieke grasperkjes bij de buren. Ik begin te vermoeden dat de sporen zijn meegekomen met een of ander product dat op dat gazonnetje is verspreid (graszaad? meststof?).
Waarnemer: Marc Bruneel

Gezinnetje bonte spechten – 26 juni 2007, 19u50

Poverstraat, Sint-Anna-Pede. Familie van twee volwassen bonte spechten met één jong. Een ouder zat op uitkijk hoger op (op het speelkasteel van de kinderen) en de andere ouder was haar jong op de grond aan het voederen. De kleine (al behoorlijk groot) zocht al aardig mee naar voedsel, maar liet zich ten gepaste tijde een lekker hapje van haar mama (papa?) welgevallen. Aansluipende wederhelft met fototoestel in aanslag jaagde dit jonge gezinnetje op de vlucht...
Waarnemer: Sabine de Coninck van Noyen

Glimworm op Thaborberg – 11 juni 2007

Tijdens de vleermuizeninventarisatie grote glimworm opgemerkt aan de keet en in de ruigte voorbij het beukenbos.
Waarnemer: Marc Bruneel

Wesp vangt lieveheersbeestje – 3 juni 2007

Met hun opvallende kleurpatronen waarschuwen lieveheersbeestjes dat ze walgelijk smaken. Dat werkt misschien bij vogels, maar predatoren met minder gevoelige smaakpapillen hebben daar geen last van. Deze morgen kon ik in m'n eigen achtertuin fotograferen hoe een wesp – waarschijnlijk een Franse veldwesp (Polistes dominulus) – een Aziatisch lieveheersbeestje te grazen nam. De wesp naderde lopend van achteruit en sloeg haar twee voorste potenparen rond het kevertje, dat uiteraard probeerde weg te komen. Na enkele pogingen slaagde de wesp erin met haar knipscharen een van de dekschilden op te heffen en af te knippen. Daarmee was de strijd beslecht. Ook het tweede dekschild ging er af en de wesp vertrok vliegend met haar buit.
Waarnemer: Marc Bruneel

Bosorchis aan de Wolsemstraat – 27 mei 2007

In het grasperk vóór het huis nummer 23 aan de Wolsemstraat prijken minstens twee bosorchissen. De woning lijkt momenteel leeg te staan, zodat de grasmaaier al een tijdje niet meer is uitgerukt. Allicht kreeg de bosorchis daardoor de kans eens bloemen te vormen. Het gazonnetje vertoont overigens een natuurlijke bloemenrijkdom met brunel, valse voszegge, kruipend zenegroen en echte koekoeksbloem. Het lijkt wel alsof er – opzettelijk of niet – aan verschralingsbeheer is gedaan. Hopelijk blijft dat zo...
Waarnemer: Frans De Valck
Aanvulling: Marc Bruneel

Cursisten Natuur op de Rand oog in oog met ringslang – 27 mei 2007

Voor de praktijkles rond het thema amfibieën en reptielen trokken de deelnemers aan de cursus Natuur op de rand naar het moeras van Jette-Ganshoren dat deel uitmaakt van een complex van natuurgebiedjes en parkzones in het Brussels gewest, net over de grens met Zellik.
Het is een publiek geheim dat in dit gebied een mooie populatie van ringslangen floreert, maar het schuwe dier te zien krijgen is nog altijd een uitzonderlijk voorrecht dat maar weinigen meemaken. Tot groot genoegen van de cursisten wist specialist Chris Van Den Haute van Hyla, de amfibieën en reptielenwerkgroep van Natuurpunt, er een te verschalken. Het dier mat 65 cm.
Ook bij de voorbereiding van de wandeling de dag voordien had Chris op een heel andere plaats een exemplaar ontdekt van wel 75 cm.
Robert Joris, een van Vlaanderens meest vooraanstaande herpetologen die ook mee wandelde, legde uit dat de soort hier hoogst waarschijnlijk door mensenhand is geïntroduceerd. De ondersoort die van nature in Vlaanderen voorkomt is Natrix natrix helvetica terwijl de Brusselse populatie waarschijnlijk bestaat uit Natrix natrix natrix. Momenteel is een DNA-onderzoek lopende dat hierover uitsluitsel moet geven.
Waarnemer: 25 enthousiaste cursisten.

Uilskuikens – 20 mei 2007

« Piiie... piiie... » Wie roept daar urenlang in de nacht? 2 jonge ransuilen, geboren rond eind april in onze gemeente.
In drie weken (zie foto) zijn de kuikens bijna zo groot geworden als hun ouders. Die hebben veel te doen om hun kroost te voeden: ze beginnen te jagen (vooral op veldmuizen) als het nog licht is, wel voor zonsondergang, wat ze de rest van het jaar nooit doen.
Misschien zien jullie er één op een paal bij een weide, of vliegt er een juist voor uw wagen? Pas op dus, niet te snel rijden op kleine veldwegen!
Waarnemer: Elisabeth Godding

Putters aan de Poverstraat te Itterbeek – 18 mei

Geen idee of het uitzonderlijk is, maar gisteren zaten er een koppeltje Putters op de tuinzetel in mijn tuin. Kwikke en kleurrijke vogeltjes, die blijkbaar ook niet erg schuw zijn. Voor mij in ieder geval de eerste maal dat ik ze opmerk.
Waarnemer: Sabine de Coninck van Noyen

Spekwortel op de Thaborberg – 5 mei 2007

Waarom hebben we de opvallend glanzende, hartvormige bladeren van de spekwortel tot nu toe nooit opgemerkt op de Thabor terwijl hij vlak langs het pad groeit aan het "voetbalveld" waar we al jaren beheerswerken uitvoeren? De spekwortel is een mediterane soort die bij ons haar noordelijke grens bereikt. Misschien was het zonnige weer van de voorbije weken net wat hij nodig had om de kop eens boven de grond te steken. Het is goed mogelijk dat zijn vlezige knolwortels al jaren onder de grond zaten, maar de omstandigheden niet geschikt waren om bovengrondse delen te ontwikkelen. In ieder geval: ook op de vindplaats aan de Kamerijklaan in de berm van het park is hij plots terug te zien na drie jaar van afwezigheid.
De spekwortel is een zeldzame soort en is gebonden aan kalkhoudende bodems. Hij komt in Vlaanderen hoofdzakelijk voor op de oude Lediaankustlijn die loopt van het West-Vlaams Heuvelland over de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland tot de heuvels van het Hageland, zoals te zien is op de verspreidingskaart.
Waarnemer: Marc Bruneel

Bosuilen aan de Zuurweide – 23 april 2007

Ik lag vannacht te woelen en hoorde enkele nachtelijke vogelgeluiden in het bos achter de Zuurweidewijk waar de beek stroomt. . Na enig opzoekingswerk op internet blijkt het om een paartje bosuilen te gaan. Leuk toch om zo'n mytische dieren bezig te horen.
Waarnemer: Roeland De Samblancx

Nachtelijk luchtverkeer boven het Wivinaklooster – 23 april 2007

De eerste vleermuistochtjes met de bat-detector leverden meteen leuke resulaten. In de omgeving van de Rodenberg, Vallenbos en Groot Tenbroek viel op 23 plaatsen wat te noteren. Vooral in de omgeving van het Wivinaklooster is er druk luchtverkeer. In de meeste gevallen klonkt het als dwergvleermuis, maar misschien is het de kleine dwergvleermuis gezien hij het sterkst klinkt op 55 kHz. Er komt alvast iemand van de Vleermuizenwerkgroep langs om eens te controleren. Op één plaats riep de rosse vleermuis en aan het kerkhof van het klooster achter de Wivinakapel beleefde ik mijn eerste waarneming van laatvlieger in Dilbeek.
Waarnemer: Marc Bruneel

Veel activiteit in de tuin – 22 april 2007

De kardinaalsmuts zit onder de bladluis en dat trekt lieveheersbeestjes aan. Ik tel een vijftal zevenstippige en twee viertienstippige, maar zeker 20 Aziatische lieveheersbeestjes. Deze soort is ingevoerd voor de ecologische bestrijding van bladluis bij kwekers en lijkt goed op weg om de inheemse soorten te verdringen. De rietmatten van de afsluiting vallen in de smaal van wespen. Met duidelijk hoorbaar gekners schrapen ze materiaal af voor de bouw van hun nest. En laat op de avond vliegt door de openstaande tuindeur luid brommend een meikever binnen. Jaren geleden dat ik er nog een gezien heb in de buurt.
Waarnemer: Marc Bruneel

De eerste zwaluwen – 12 april 2007

Vanmorgen in de Neerhofstraat twee zwaluwen zien voorbij vliegen. Vermoedelijk zullen ze opnieuw hun intrek nemen in de vaarzenstal van de boerderij.
Waarnemer: Louis De Leeuw

Wijnrode bosbekerzwam op Thaborberg – 7 april 2007

Eventjes de Paaswandeling op de Thaborberg gaan voorbereiden en daarbij op een vreemde paddestoel gestoten, vlak aan het pad bij de paardenweide. Duidelijk een bekerzwam, maar met een kleurpatroon dat ik nog nooit heb gezien: paarsrood binnenin en korrelig wit-beige aan de buitenkant. Exemplaartje meegenomen om thuis rustig eens uit zoeken en na een paar uren speurwerk bleef eigenlijk maar één optie over: wijnrode bosbekerzwam. Zeer zeldzaam, dus voor de zekerheid Roosmarijn Steeman van het Brabant paddestoelenproject gecontacteerd. Zelf had ze geen ervaring met de soort, dus nog maar een exemplaar geplukt – geen paniek er stonden er een vijftiental – en voorgelegd aan een bekerzwammenspecialist die na onderzoek alleen maar kon bevestigen: Peziza ampelina. Hij kende de soort alleen uit Luxemburg. Roosmarijn snorde op dat er in Nederland 6 vindplaatsen zijn en in Vlaanderen maar twee en dan nog aan de kust: de duinen van Ter Yde (Koksijde) en ergens in Vladslo. Toeval of niet: ik ga geregeld wandelen in Ter Yde en ik ben vorig jaar twee keer in Vladslo geweest, met name op het Duits soldatenkerkhof waar het roerende gebeeldhouwde "Treurend ouderpaar" van Kate Kolwitz het gezelschap heeft van... een boeiende paddestoelenflora.
Waarnemer: Marc Bruneel

Rode Kelkzwam ook in de Wolfsputten – 17 februari 2007

rode kelkzwamDe Wolfsputten willen qua zeldzaamheden niet achterblijven op de Thaborberg... Op 17 februari dook ook hier de rode kelkzwam op. Langs het beekje door het berkenbosje aan de kant van de Kloosterstraat staat één enkel vruchtlichaam. De standplaats is vochtig, maar minder nat dan die op de Thaborberg. Dit exemplaar groeit op een begraven takje.
Waarnemer: Marc Bruneel

rode kelkzwamRode Kelkzwam op de Thaborberg – 27 januari 2007

Diep in de centrale kloof van de Thaborberg op een kletsnatte tak van onbestemde herkomst, vlak boven het water, glinsterde een groepje rode bekerzwammen in de zon. Gezien het biotoop en de tijd van het jaar ging er meteen een belletje rinkelen: dit moest wel rode kelkzwam zijn. Was de determinatie een makkie, er bij komen om een behoorlijke foto te maken niet. Het kostte me een ijskoud modderbad tot aan mijn knieën vooraleer ik een stuk van de tak tot aan de rand van de poel kon slepen. De foto met de triomfantelijke melding van de vondst was diezelfde avond al te bewonderen op de Algemene Vergadering. Een beetje voorbarig misschien, want er bestond nog een minieme kans dat het zou gaan om de krulhaarkelkzwam, die alleen onder de microscoop van de rode kelkzwam valt te onderscheiden. Daarom fluks een afspraak gemaakt met Roosmarijn Steeman van het paddestoelenproject Brabant om zekerheid te krijgen. Zij kwam langs op vrijdag 2 februari en nam een exemplaar mee voor onderzoek. Samen gingen we ook nog op verkenning in het natste broekbos in de Wolfsputten, waar potentieel ook rode kelkzwam zou kunnen voorkomen, maar belangrijke vondsten deden we niet.
De rode kelkzwam, Sarcoscypha coccinea, staat als zeer zeldzaam gecatalogeerd en elke nieuwe vindplaats betekent een kleine sensatie in Vlaams mycologenland. De soort groeit volgens de meeste bronnen op begraven takjes (els, wilg) en verteerd loofhout in loofbossen op vochtige, voedselrijke grond. In dit geval ging het om een tak van onbestemde origine waarvan het spinthout helemaal was verteerd en alleen het kernhout overbleef. Es, esdoorn en haagbeuk zijn de meest waarschijnlijke soorten. Kan dus kloppen. Temeer daar we in de Wolfsputten alleen verterende takken van zacht hout aantroffen en geen rode kelkzwam...
Waarnemer: Marc Bruneel

Ongewone concentratie van blauwe reigers – 21 januari 2007

In de weiden aan de Zakstraat, rechtover domein Sint Anna Kasteel stond zondag rond 16u10 een groep van negen (9!) blauwe reigers.
Waarnemer: Sabine de Coninck van Noyen

Weer nieuwe paddestoelensoorten voor Wolfsputten en La Motte - oktober/november/december 2006

Bij gebrek aan regen begon het paddenstoelseizoen laat in dit jaar, maar het bracht heel wat nieuwe en zeldzame soorten voor Dilbeek. Op 28 oktober stond er in de Wolfsputten papegaaizwammetje (VZ), gele wasplaat (ZZ, nieuw!), zwartwordende wasplaat (VZ), bundelknotszwam (ZZ, nieuw!), gele knotszwam (VZ) en wormvormige knotszwam (VZ). Op 27 november werd in La Motte de oranjerode stropharia (vroeger ZZ, nu meer algemeen op ingevoerde houtsnippers, nieuw!) en de parasietbeurszwam (ZZ, typisch voor een zachte herfst, nieuw!) gevonden. Op 1 december stond er dan weer in de Wolfsputten grote trechterzwam (ZZ) en schubbige oesterzwam (Z, nieuw!).
Waarnemers: Marc Bruneel, Roosmarijn Steeman

Gekraagde aardsterren – 29 oktober 2006

Vandaag in de buurt van het IJsbos (zuidkant spoorweg) een grote groep (>20) gekraagde aardster gezien. En ook nog peksteel.
Waarnemer: Marc Eeckhoudt

Reusachtige zwartwordende wasplaat – 27 september 2006

Wasplaten zijn zeldzame paddestoelen. Hun status varieert van vrij zeldzaam tot zeer zeldzaam. Dus is het even een schok een paar fraaie wasplaten aan te treffen in het gazonnetje van de buren schuin aan de overkant. Hoewel: bij nader toezien blijkt het gazonnetje eerder te bestaan uit klaver, paardebloemen en ander "onkruid" dat met de gazonmaaier in toom worden gehouden. Dus natuurlijker dan het er uit ziet. Maar hoe valt dat te rijmen met de wetenschap dat wasplaten vooral leven op grassen? In ieder geval Grimbeerstraat 4, Groot-Bijgaarden kan zich roemen op de grootste zwartwordende wasplaat die ik ooit heb gezien: de hoed van het kleinste exemplaar mat 3,2 cm in doorsnee, de grootste haalde iets meer dan 8 cm. Echte reuzen vergeleken met de exemplaren van amper 1 cm die ik een paar jaar geleden in de Wolfsputten vond...
waarnemer: Marc Bruneel

Sleedoornpage in de Wolfsputten – 16 september 2006

Op een weekend van de JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) werd een mooi vrouwtje sleedoornpage gezien in de Wolfsputten te Dilbeek op zaterdag 16 september.
waarnemer: Lieven Decrick

PS: Sleedoornpage staat op de Vlaamse Rode Lijst als "bedreigd" vermeld. Het belangrijkste probleem is het verdwijnen van sleedoornhagen door schaalvergroting in de landbouw en bestrijding van het perevuur. De soort is altijd al zeldzaam geweest en haar verspreidingsgebied in Vlaanderen beperkt zich tot de Leemstreek. Op Europese schaal komt de Sleedoornpage voor van Zuid-Frankrijk tot Zuid-Scandinavië en is de soort niet bedreigd.

Weer hazelworm in de Wolfsputten – 13 september 2006

Vorige week heb ik terug een waarneming gedaan van een hazelworm in de Wolfsputten. Een redelijk klein exemplaar was in een afwateringsrooster
terecht gekomen aan de ingang naast de bloemenwinkel in de Kloosterstraat. De drie waarnemingen die door mij gekend zijn, zijn op drie uithoeken van het reservaat gedaan (drie keer vlak aan een ingang). We mogen wel zeggen dat de hazelworm over het volledige reservaat voorkomt.
waarnemer: Tom Brichau

Hazelworm aan de Ketelheide – 8 september 2006

Heuglijk en droevig nieuws samen...  Vandaag na dik twintig jaar opnieuw een hazelworm waargenomen rechtover mijn deur... Hoera!  De plaatselijke "populatie" bestaat nog!!!  Maar jammer: het beestje werd midden op de straat platgereden door een voorbijrijdende wagen...
waarnemer: René Dierckx

Paddestoelen in de Wolfsputten en rond La Motte – 7 september 2006

De Wolfsputten blijven zeer interessant. De fotograaf vond Lepiota aspera, de Spitsschubbige parasolzwam. Er stond ook massaal een parasolzwam met zwarte schubben, die heb ik na veel moeite kunnen bepalen, als Lepiota fuscovinacea (Purperbruine parasolzwam) en aan de parking vond ik op houtsnippers de Vleeskleurige Zalmplaat (Rhodocybe gemina). Tussen het maaisel van het natte hooiland vond ik weer de hooilandwasplaat, op de zelfde plaats als vorig jaar. In het park, vond ik bij een oude Linde exemplaren van de Smalplaatrussula. Allemaal leuke dingen. In het park van La Motte vond ik inderdaad de Zonnerussula, maar hij zag er al slecht uit. Ook Abrikozenrussula, een nog te bepalen melkzwam, mycena, leemhoeden..... Het is daar de moeite!
waarnemer: Roosmarijn Steeman

Bijzondere paddestoelen rond kasteel La Motte – 27 augustus 2006

Het Vleermuisevenement van 26 augustus leverde bijzondere waarnemingen van... paddestoelen op. Op de houtsnippers omheen het gazon achter het kasteel groeit, naast de indrukwekkende, maar eerder algemene, grootsporige champignon ook de blauwplaatstropharia. Deze Noord-Amerikaanse soort wordt geteeld voor comsumptie en komt sinds 1985 verwilderd voort in Vlaanderen. De toename van het gebruik van houtsnippers voor "mulching" in de tuin werkt de verspreiding van de blauwplaatstropharia in de hand.
Een tiental meter verder groeit de zonnerussula, een soort die als kwetsbaar staat aangeduid in de Rode Lijst. Deze scherp smakende paddestoel groeit bijna altijd onder beuken.
Aan de rand van het park, langs het paadje dat vertrekt een paar tiental meter voorbij de parking, staat een derde bijzondere soort: de reuzenchampignon. De hoed van dit familielid van de gekweekte champignon kan volgens de paddestoelengidsen uitgroeien tot 20 cm in doorsnee, maar één van de gevonden exemplaren mat bijna 29 cm. De soort is eetbaar, maar al snel wormstekig en niet geschikt voor consumptie. Bovendien is ze zeldzaam en verdient dus bescherming.
waarnemer: Marc Bruneel

Ooievaars aan de Itterbeekse baan – 21 augustus 2006

Het wordt zo stilaan vaste prik dat ooievaars in de nazomer Dilbeek aandoen. Op 21 augustus vloog een groepje van vier over de Itterbeekse baan. Misschien gaat het om jongen van de halftamme populatie die broedt in Dierenpark Planckendael. Daar is in 1985 een kweekprogramma opgezet om de ooievaar te herintroduceren in Vlaanderen. Sinds 1999 loopt een project dat een aantal ooievaars uit Planckendael via satelietzenders volgt op hun trek. De meest befaamde was Donna die 6 jaar gevolgd kon worden tot ze in maart 2005 geëlektrocuteerd werd teruggevonden in Noord-Frankrijk. Momenteel kan je via de website www.ooievaars.be de verplaatsingen volgen van Tia, Germaine, Pumba en Kobe.
waarnemer: Louis De Leeuw

Groene kikker in de Wolfsputten – 19 augustus 2006

De eerste "geregistreerde" waarnemingen van groene kikker in Dilbeek dateren van 2003. Ze waren toen vooral in de plassen aan de Oosthoek te vinden. Een jaar daarna kwaakten ze al in Renbaanwijk en nog eens een jaar later bereikten ze de noordelijke graslanden van de Wolfsputten. Nu zijn ze doorgedrongen tot aan het brongebied achter de Westrand. Op 19 augustus waren daar nog volwassen exemplaren te vinden. De herkolonisatie van de Steenvoortbeek is een bewijs voor de verbetering van de waterkwaliteit en de efficiëntie van het Dilbeeks poelenplan dat langs potentiële migratie-assen voor amfibieën geschikte biotopen aanlegt.
waarnemer: Marc Bruneel

Kolibrievlinder op lavendel – 30 juni 2006

kolibrievlinderTerugkeren van een kille en natte vakantie in Schotland en aan je voordeur een Mediterrane vlindersoort aantreffen: het lot kan soms cynisch zijn. Toen ik uit de auto stapte, werd mijn aandacht getrokken door een schim die onrustig over en weer schoot tussen de bloemen van de uitbundig bloeiende lavendel. Het bleek een kolibrievlinder te zijn die zijn bijnaam van "onrust" alle eer aandeed. De kolibrievlinder is een migrant die jaarlijks vanuit het Middellandse-Zeegebied naar onze streken trekt. Het is twijfelachtig of hij zich hier voortplant, maar ik vind het wel opvallend dat hij hier verschijnt net als het glad walstro, een voedselplant voor zijn rupsen, aan een explosieve opmars bezig is in de Wolfsputten.
waarnemer: Marc Bruneel

Eekhoorn in de Wolfsputten– 19 mei 2006

De eekhoorn is blijkbaar van plan zich blijvend te vestigen in de Wolfsputten. Tijdens een namiddagwandeling met leerkrachten van Ehsal, dook de rode rakker op in het brongebied. Iemand die vlak in de buurt woont, vertelde dat hij sinds deze winter na en dan eens in zijn tuin opduikt.
waarnemer: Marc Bruneel

Kapjesmorielje in de Wolfsputten– 4 mei 2006

Ik ben donderdag nog eens gepasseerd in de Wolfsputten in de hoop nog iets speciaals voor het voorjaar te kunnen vinden. En inderdaad, de kapjesmorieljes uiteindelijk toch gevonden. In het bronbosgedeelten, op een open plek, tussen de daslook. Ze zagen er nog net herkenbaar uit, maar echt mooie foto's heb ik er niet meer van kunnen maken. Ze zijn dus nog steeds niet verdwenen sinds 1988 (zie inventarisgegevens Wolfsputten). Ik heb ook bij meidoorn, het Meidoorndonsvoetje gevonden en de Vroege leemhoed op Wilg.
waarnemer: Roosmarijn Steeman

Keverorchis paraat in de Wolfsputten– 23 april 2006

De keverorchis laat het soms jaren na mekaar afweten in de Wolfsputten, maar dit jaar is hij paraat. In het natte broekbos staan alvast een tiental exemplaar klaar om te gaan bloeien.
waarnemer: Marc Bruneel

Gevlekt longkruid: een nieuwe soort voor Dilbeek – 17 april 2006

Gevlekt longkruid is een zeldzame "stinzenplant", wat betekent dat ze oorspronkelijk is ingevoerd om de parken van grote landhuizen te verfraaien, maar zich nu zelfstandig in het wild kan handhaven. Oorspronkelijk stamt het gevlekte longkruid uit Midden-Europa, maar het gedijt prima in onze contreien als het in een geschikt biotoop terecht komt, met name vochtig, maar niet te voedselrijk bos, liefst met wat kalk in de bodem. De vindplaats aan de Steenvoordbeek voldoet perfect aan die beschrijving. Waarschijnlijk heeft de soor zich recent gevestigd via gestort tuinafval te vinden, maar het is duidelijk dat er al natuurlijke uitzaaiing heeft plaatsgevonden. Een evolutie om op te volgen...
waarnemer: Marc Bruneel

Sperwer : voorkeur voor dichte bebouwing? – 10 april 2006

De sperwer is al een paar keer gemeld in de Reinaertwijk. Nu is hij opgemerkt in de Zuurweide, meer bepaald in Herderstasje (de toevoeging -straat werd heel modieus weggelaten bij de naamgeving). Misschien was hij – het was een mannetje – afgegaan op het stratenplan, want vlak in de buurt heb je Kwikstaart, Koolmees en Winterkoninkje...
waarnemer: Albert Glissenaar

Opwindende scenes in de tuin – 8 april 2006

De hele winter heeft de heggenmus zich laten zien in de tuin, maar nooit met meerdere exemplaren tegelijk. Sinds pakweg half maart komt er echter vaak een drietal langs. Meestal strijkt één van de vogels neer in de hoogste takken van de meidoorn en kijkt – verlangend? meewarig? argeloos? – toe hoe de twee andere zich uitleven in een spelletje achtervolging doorheen de tuin. Na een poosje houdt het wijfje halt en neemt een uitdagende pose aan met snel trillende, omlaag gerichte vleugeltjes en de staart opzij. In die houding kon ik ze deze morgen digitaal betrappen. Toen het mannetje zich uiteindelijk vermande tot de "grote sprong voorwaarts" miste hij wel glorieus zijn doel, wat de derde hoog in de boom allicht in zijn/haar (bij heggemussen is het verschil tussen de sexen uiterlijk nauwelijks waarneembaar) vuistje liet lachen. Van heggenmussen is namelijk bekend dat partnertrouw niet tot hun voornaamste kwaliteiten behoort. Dus, misschien krijgt hij/zij volgende keer de kans om een kans te wagen in het spel om het doorgeven van genetisch materiaal...
waarnemer: Marc Bruneel

Ooievaar boven geboortebos – 20 of 21, 26 en 28 maart 2006

Er zit een ooievaar aan de manege aan het station van Dilbeek, achter winkel Royer. Zondag 26 maart rond 13u15 vloog een (waarschijnlijk dezelfde) ooievaar al cirkelend van Ternat centrum richting Dilbeek langs de de beekvalei, pal over het een paar uur eerder officieel geopend 'geboortebos' van Ternat.
waarnemer: Stefaan Hamels

Méér maretak – 4 februari 2006

Achter in de tuin van de woning naast de onze (Poverstraat 24 te Itterbeek -St Anna Pede) een prachtige grote maretak hoog boven in een populier. Al waargenomen begin januari.
waarnemer: Sabine de Coninck

Koele kikkers – 4 februari 2006

Sinds gisteren heb ik in mijn  vijvertje reeds 3 wijfjes van bruine kikker waargenomen. Er ligt nog zo'n 5 cm ijs op de vijver, dus zaten ze gewoon wat onder het ijs te zwemmen (zie foto). Er blijft wel een gat van 50 cm ijsvrij (door een luchtpompje) maar of daarom de kikkers zo vroeg actief zijn is me een raadsel.
waarnemer: Alain Goethals

Alternatieve benadering van vetbollen – 22 januari 2006

Met het koude weer genieten de vetbollen in mijn tuin grote belangstelling. Mussen, spreeuwen en vooral kool-, pimpel- en staartmezen doen er zich te goed aan. De klassieke benadering is : op de bol landen, zich aan het netje vastgrijpen met de klauwtjes en dan bungelend aan de bol beginnen te smullen. Gisteren teste een vink een andere techniek : driftig fladderend probeerde hij te plekke te blijven hangen voor de bol. De kolibri-benadering, zeg maar. Na een drietal pogingen hield hij het voor bekeken. Logisch, want zo verbruik je meer energie dan wat het hapje opbrengt. Deze morgen toonde een halsbandparkiet een ander truucje: hij landde op tak waaraan de bol hing, ging bijna ondersteboven hangen, trok de bol met z'n bek omhoog en greep ze vast met één poot zodat hij rustig zittend op z'n tak kon gaan smikkelen.
waarnemer: Marc Bruneel

Maretak in de Zibbeekvallei - 14 januari 2006

In het zuiden van het Pajottenland, vooral in de Markvallei, is de maretak niet echt een zeldzame verschijning, maar in Dilbeek had ik hem nog niet ontmoet. En toch ben ik er al vaak langs gelopen, want hij groeit in een populierenrij tussen de Jachthofweg en de Kreupelstraat, vlak bij het Begijnenborrebos. Zo brengt een winterse wandeling ook zijn verrassingen...
waarnemer: Marc Bruneel

Vlucht kepen op bezoek in Reinaertwijk - 2 januari 2006

Terwijl ik rond kwart voor vier even voor het raam sta te genieten van de acrobatieën van de pimpel- en koolmezen op de vetbollen, strijkt in de top van een nabije berk een vijftigtal vogeltjes neer. Door de verrekijker is bij meerdere exemplaren duidelijk te zien dat de rossige kleur van de borst doorloopt naar de schouder en de kop heel donker gekleurd is. Volgens Petersons vogelgids moeten het dus kepen zijn. Een tweetal vogels zien er meer "gezet" uit dan de rest, maar ze zitten niet optimaal in beeld en ik kan geen details zien. Misschien een andere soort die meevliegt voor de gezelligheid... Na vijf minuutjes vliegt het hele gezelschap verder.
waarnemer: Marc Bruneel

Goudvink en boomklever in de Wolfsputten - 24 november

Goudvinken hebben een voorkeur voor coniferen en het is dan ook opmerkelijk dat ik er twee aantrof in de Wolfsputten. De soort staat bovendien sinds 2005 op de "Rode Lijst" met de status "bedreigd". Maar dat slaat op de broedvogelpopulatie. Waarschijnlijk horen deze daar niet bij, want sinds oktober is er een "invasie" van goudvinken. Hieronder zaten heel wat vogels met een bizar "teut" geluid, waarvan het enige aanknopingspunt ergens in de Russische Oeral ligt. De boomklever behoort tot de soorten die er de voorbije jaren stevig op vooruit zijn gegaan, maar een echt frequente verschijning is het ook niet.
waarnemer: Tom Brichau

Late paddestoelenrijkdom in de Wolfsputten– 10 oktober, 6 november & 13 november

zwartwordende wasplaatwormvormige knotszwamDe paddestoeleninventaris van de Wolfsputten staat nog maar in zijn kinderschoenen en de paddestoelenzoektocht van de "oude sokken" van JNM, begeleid door Roosmarijn Steeman, leverde op 6 november een hele reeks soorten op die nog niet in de lijst voorkwamen: zeepzwam, bruinrode schijnridder, vaalpaarse schijnridder, paarse schijnridder, spitse vlekplaat, gewone vlekplaat, helmmycena, gewone hertezwam, witte koraalzwam,  groene schelpzwam en gele knotszwam. De wormvormige knotszwam die Roosmarijn bij de voorbereiding had opgemerkt, vond ze niet meer terug, maar ’s anderendaags heb ik hem toch ontdekt — helaas enigszin vertrappeld — in de buurt waar we gezocht hadden (foto rechts). Een week later leverde een verkenning opnieuw een resem mooie waarnemingen op: bruine bundelridderzwam, grauwgroene hertezwam, zwartwordende bovist, kleine korrelinktzwam... en zwartwordende wasplaat, een soort waar we de week daarvoor tevergeefs naar hadden gezocht. Het mini-exemplaar op de foto links was nauwelijks een centimeter hoog. Op 10 oktober had ik al de pronkhertezwam ontdekt. De voorlopige inventaris telt 169 soorten, maar dat aantal kan spectaculair stijgen als Roosmarijn slaagt in haar opzet om de Antwerpse Mycologische kring warm te maken voor de Wolfsputten...
waarnemer: Marc Bruneel

Donkere ooievaarsbek : een nieuwe plantensoort voor de Wolfsputten – 18 september

Volgens de "Atlas van de Belgische en Luxemburgse flora" uit 1979 beperkt het verspreidingsgebied van de donkere ooievaarsbek zich hoofdzakelijk tot de Vlaamse Ardennen. Maar diezelfde Atlas toont rond Brussel een tweede concentratie van vindplaatsen die voor het merendeel dateren van vóór 1930. De recente vondst in de Wolfsputten is daarom niet helemaal onverwacht, maar toch opmerkelijk.
De donkere ooievaarsbek is wat je noemt een "stinzenplant". Dat zijn soorten die eeuwen geleden als sier- of nutsplant terechtkwamen in kasteel- of kloosterparken en intussen hebben geleerd zich uit de slag te trekken zonder de hulp van de tuinier. Het ene en eerder schriele exemplaar werd gevonden door Eric De Jonge in de buurt van het vervallen hoevetje aan de poel.
waarnemer: Marc Bruneel

Traliestinkzwam - 11/6/2005

De traliezwam is een van de meest bizarre verschijningen in paddestoelenland. Sinds een jaar of drie duikt ze met de regelmaat van een klok op in de Klimopstraat te Groot-Bijgaarden. De zwam groeit op dode boomstronken in een verder compleet platgespoten tuinrand langs de straat. Deze soort is afkomstig uit zuidelijk Europa maar is bezig aan een opmars naar het noorden. In 2002 werd de soort in Nederland voor het eerst in de open lucht aangetroffen. Daarvoor was ze enkel waargenomen in serres. Een zoveelste aanwijzing dat onze streken naar een warmer klimaat evolueren.
waarnemer: Marc Bruneel

Ooievaar te Itterbeek - 5/6/2005

Op zondag 5 juni rond 17 uur streek een ooievaar neer aan de Itterbeeksebaan in Itterbeek (eigen waarneming: de ooievaar zat even op de schoorsteen van de buurman). Even voordien was er ook een – waarschijnlijk dezelfde – opgemerkt aan de Smissenbosstraat in Dilbeek (waargenomen door Jan Haesaerts, de chef van de gemeentelijke dienst voor Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu). Wie heeft hem – de ooievaar natuurlijk – nog gezien??
waarnemer: Eric De Jonge

Grote ratelaar in de Wolfsputten - 4/6/2005

grote ratelaarNa het moeraskartelblad twee jaar geleden is nu een tweede zeldzaam lid uit de helmkruidfamilie opgedoken in de natte weiden aan het Hongerveld: de grote ratelaar. Beide soorten zijn halfparasieten die voor een stuk zelf aan fotosynthese doen, maar ook voedsel onttrekken aan grassen. De aanwezigheid van (half)parasieten wijst altijd op voedselarme omstandigheden. En voedselschaarste geeft minder algemene soorten een kans. We kunnen in dit grasland dus nog meer zeldzaamheden verwachten. De grote ratelaar maakte meteen massaal zijn entree. De aantallen lopen in de honderden.
waarnemer: Marc Bruneel

Opdringerige exoot - 28/5/2005

Sommige beesten doen er alles aan om in het nieuws te komen. Terwijl ik vorige zaterdag in de broeiende hitte aan deze eigenste website zat te werken, landde pardoes een lieveheersbeestje op mijn klavier. Gelukkig lag de digitale camera bij de hand zodat ik het voorval kon vereeuwigen. Pas vandaag vond ik tijd om uit te vissen om welke soort zich zo opdringerig kwam aanmelden en hoewel het gaat om een redelijk zeldzame soort, is het eigenlijk geen goed nieuws. Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje – Harmonia axyridis – is een exoot die werd ingevoerd voor de bestrijding van bladluizen in serres en nu geleidelijk aan Europa aan het veroveren is. De soort is vraatzuchtig en weinig kieskeurig: de ideale bondgenoot voor de serrist, maar... een sterke concurrent voor de inheemse lieveheersbeestjes, waarvan de larven overigens ook ten prooi vallen aan deze veelvraat. Dit exemplaar was zwart met vier rode vlekken, maar de witte vlekken aan beide uiteinden van het halsschild maakten duidelijk dat het niet om het viervlek-lieveheersbeestje ging. Het veelkleurig Aziatisch lhb heeft overigens zijn naam niet gestolen. Kijk maar eens naar de kleur- en patroonvariatie op deze pagina, waar je op een aantal foto's ook het meest karakteristieke kenmerk van Harmonia axyridis beter ziet: een deuk in de achterste helft van de dekschilden.
waarnemer: Marc Bruneel

Tortelduifje in de rats - 22/5/2005

In de voortuin. Een kleintje was uit de boom gevallen; zijn broertje zat er nog in, ontdekten we daags nadien. Stortregen had het nest om zeep geholpen (denken we). Na enig paniekvoetbal (pogingen om het beestje te voederen, telefoon naar een natuurhulpcentrum) hebben we het beestje in een kooitje gezet (buiten bereik van onze poes en van de eksters) en zo mama en papa tortelduif gelokt. Een lange plank en enige acrobatie waren nodig om baby-tortelduif weer bij zijn broertje in de boom (een doorgeschoten sleedoorn) te krijgen. Mama of papa tortelduif (moeilijk te zeggen) leek daarbij te supporteren (zeker in onze verbeelding). De 2 broertjes wachten nu weer rustig op hun papje, tot ze groot genoeg zijn om weg te vliegen. Eind goed, al goed...
waarnemer: Eric De Jonge

Sperwermannetje in tuin - 19/04/2005 rond 9u.

Mannelijke sperwer aanval in de (inheemse) haag van mijn tuin  in de Ketelheidestraat. Al elke winter in mijn (piepklein maar wilde) tuin zien jagen, maar voor de eerste keer zo laat in het jaar, geen overwintenaar dus? Zal misschien ergens rond het Jonkerbos nestelen? Te volgen...
waarnemer: Claire  Deschepper

Rietgors en watersnip te Sint-Marten-Bodegem - 11/04/2005

Wachtbekken Steenvoordebeek in Sint Marten Bodegem : koppel rietgors en watersnip (op trek is hier steeds zeer veel waar te
nemen: bv groenpootruiter)
waarnemer: Tom Brichau

Eekhoorn gezien - 11/04/2005

De eekhoorn heeft de vrij zware winterprik in maart overleefd, want maandag nog een exemplaar gezien ter hoogte wandelpad waar veel
bosnarcissen staan. (Wolfsputten?)
waarnemer: Tom Brichau

Sporen in de sneeuw - 07/03/2005

Zondagmorgen snel even een frisse neus halen in de Wolfsputten. Altijd goed voor wat leuke waarnemigen. Dit keer zorgde de sneeuw voor een extra attractie: overal diersporen. Forse afdrukken van drie tenen met daartussen een streep: een fazantenhaan waarvan de staart over de grond sleept. Twee langwerpige en twee ronde afdrukken: hier hurkte een konijn. Een bijna perfect ronde afdruk met vier teenkussentjes, een zoolkussentje, maar geen teentjes: een kat. Om de halve meter groepjes van twee bijna ronde en twee iets langwerpiger afdrukken : waarschijnlijk hupte hier een wezel langs. En op minstens twee plaatsen waren ook vossensporen te zien: de afdruk is langwerpiger dan die van een hond, de middelste tenen wijzen naar mekaar toe en de bovenkant van de buitenste zoolkussentjes reikt niet verder dan de onderkant van de middelste zoolkussens.
waarnemer: Marc Bruneel

Eekhoorn langs Ninoofse steenweg - 01/03/2005

Heb vandaag naast de Ninoofsesteenweg, ongeveer rechtover Aveve, aan het domein van de familie Goossens een zwart of donkerbruin eekhorentje zien wuiven...
waarnemer: Sabine de Coninck

Alpenwatersalamander - 07/02/2005

Door de matige temperaturen komt de amfibieëntrek al wat op gang in de Snikbergstraat nabij het Begijnenborrebos. Rond 21u30 vinden we eerst een paar onherkenbare verkeersslachtoffers die zijn herleid tot een velletje dat op het macadam plakt, maar even verder kunnen we een kleine alpenwatersalamander naar de overkant helpen.
waarnemers: Tom Brichau, Eric De Jonge, Marc Bruneel

Eekhoorn langs Ninoofse steenweg - 27/01/2005

Ik zag 27/01 langs de Ninoofse steenweg op het voetpad een rode eekhoorn ter hoogte van het kasteelpark recht over Aveve /Covee. Ik ben gestopt en het bleek een levend exemplaar te zijn dat snel de veiligheid van het park opzocht. Voor mij de eerste maal dat ik hier in de buurt een eekhoorn zie.
waarnemer: Tom Brichau

Halsbandparkiet oog in oog met... eekhoorn - 30/01/2005

Zondagmiddag, nog altijd in de Wolfsputten, iets voor drieën. Vlak bij het zuidelijke brugje over de Wolfsputtenbeek slaat een halsbandparkiet schel alarm. Vreemd dat hij zo laag zit: niet meer dan een meter of drie boven de grond. Nog vreemder dat hij niet opvliegt als ik stil sta en in zijn richting kijk. Blijkbaar is er iets anders dat al zijn aandacht opeist. En inderdaad: door de verrekijker zie ik van achter een boom vlak bij de vogel een spitse snuit en een paar gepluimde oren uitsteken. Een eekhoorn! Even komt hij aan mijn kant van de boom, zodat ik hem goed kan zien – een flink exemplaar, heel donker bruinrood – en verdwijnt dan terug naar de achterkant. De eerste keer dat ik een eekhoorn zie in de Wolfsputten! Zijn er nog waarnemingen? Of is dit een primeur?
waarnemer: Marc Bruneel

Kraai met witte vlekken - 30/01/2005

Zondagmiddag, wandelingetje in de Wolfsputten. Aan de Lage Weiden trekt de lichte kleur van een kraai mijn aandacht. Door de kijker zie ik duidelijk dat de vogel gedeeltelijk witte slagpennen heeft. Gedeeltelijk albino? Volgens een interessant artikeltje op www.vogeldagboek.nl bestaat zoiets niet. Leucisme is het ook niet, want dan zou de hele veer wit moeten zijn. Blijft over: een voedingsprobleem. Daar vond ik een artikel over op een Franse website.
waarnemer: Marc Bruneel

Sperwer laat zich weer zien - 24/01/2005

Iets voor 16u. De alarmroep van mussen en merels gaat als een Mexican wave door de tuintjes van de Grimbeertstraat. Een fikse sperwer vliegt over. Onze overwinteraar?
waarnemer: Marc Bruneel

Bosuil nog altijd aanwezig - 21/01/2005

Kom iets na 23u thuis van de algemene vergadering en wordt verwelkomd door een roepende bosuil in het nabije privé-park (zelfde als waarneming 3/12). Ook mijn vrouw heeft hem al een paar keer gehoord de voorbije weken... Nog een wintergast?
waarnemer: Marc Bruneel

De sperwer strikes again ? - 13/12/2004

Langs de Brusselstraat te Groot-Bijgaarden, iets voorbij de bushalte Rodenberg, ligt het verse karkas van een stadsduif. De borst is gepluimd en weggevreten. Voor het overige is de duif intact. De pluimen zijn uitgerukt, niet afgebeten: de schacht is intact. De dader was dus een roofvogel. Wie heeft genoeg kracht om een duif te slaan, maar niet voldoende om de prooi naar een rustiger plekje te transporteren, weg van de drukke Brusselstraat. Voor een sperwermannetje is de prooi te groot en een havik vliegt zó weg met een duif. De hoofdverdachte is dus een sperwerwijfje. Werd op 17/10 niet vlak in de buurt al een sperwer gesignaleerd? Misschien een overwinteraar die in de buurt blijft rondhangen?
waarnemer: Marc Bruneel

Bosuil roept - 3/12/2004

In het privé-park op de hoek van de Brusselstraat en de Rodenberg te Groot-Bijgaarden laat de bosuil zich horen rond 20u30.
Marc Bruneel

Sperwer slaat spreeuw in achtertuin - 17/10/2004

Zondagmorgen: groot gekrijs in het tuintje van Grimbeertstraat 7 te Groot-Bijgaarden (voor kenners: het thuisadres van de webmaster). Het tafereel op nog geen meter van de achterdeur: een gillende spreeuw ligt ruggelings op de grond met boven zich een likkebaardende sperwer die zijn klauwen om de vleugels heeft geslagen. Vervolg: de sperwer neemt de biezen als het gordijn beweegt en de spreeuw kiest schijnbaar ongedeerd het hazenpad.
waarnemer: Marc Bruneel

Traliezwam - 30/9/2004

Deze zuiderling komt wel vaker voor in plantenserres, maar in de Klimoplaan te Groot-Bijgaarden liet hij zich voor het tweede opeenvolgende jaar zien bij (op?) een dode boomstronk in een verder compleet platgespoten voortuintje.
waarnemer: Marc Bruneel

Gekraagde aardster- 30/9/2004

Niet echt een zeldzaamheid, maar wel een speciale verschijning deze buikzwam waarvan de buitenwand opensplijt in puntige slippen. Het was een paar jaar geleden, maar nu stond hij er weer in het bronbosje aan de rand van de Wolfsputten achter het voetbalveld aan de Stationsstraat te Dilbeek.
waarnemer: Marc Bruneel

Rosse vleesmuis - 19/9/2004

De late blijvers op onze actiedag werden beloond met de natte smakkussen van de rosse vleermuis op de bat-detector. Drie exemplaren lieten zich een paar minuten lang volop bewonderen boven de vijver achter het gemeentehuis.
waarnemer: Marc Bruneel

Zalmzwam - 19/9/2004

De zalmzwam staat in Nederland op de Rode Lijst van bedreigde soorten. In Vlaanderen staat hij niet op de Rode Lijst en de reden is hoogstwaarschijnlijk... dat er niet voldoende waarnemingen zijn om een status toe te kennen! Deze vondst in de Wolfsputten is dus bijzonder belangrijk.
waarnemer: Marc Bruneel

Ooievaars - 5/9/2004

Op 5 september streken 's avonds 9 ooievaars neer aan de Bruegelpost te Sint-Ulriks-Kapelle. Ze bleven hangen tot er de volgende dag rond een uur of 11 voldoende termiek was om weer verder te trekken. Twee vogels waren geringd boven het loopbeen. De overige niet. Dat betekent dat ze waarschijnlijk niet afkomstig zijn uit de halfnatuurlijke broedkolonies van Planckendael of het Zwin, waar de jongen systematisch worden geringd.
waarnemer: Willy Paessens

Rouwmantel - 8/2004

In de buurt van het Begijnenborrebos vloog deze zomer de rouwmantel rond. Deze vlinder plantte zich vroeger voort in het Zoniënbos en het Hallerbos, maar is daar al een poos verdwenen. Vlaanderen krijgt 's zomers nog wel eens bezoek van zwervers uit het zuiden of het oosten. Misschien kan de soort zich dus opnieuw gaan vestigen... tenminste als haar voorkeurbiotoop – grotere boscomplexen – behouden blijft.
waarnemer: Tom Brichau