Vleermuisinventarisatie 2007-2008

Over vleermuizen in Dilbeek is nauwelijks iets bekend. Enkele plaatsen zijn een klein beetje onderzocht in het kader van de jaarlijkse "Nacht van de Vleermuis", maar de inventarisatie is nooit systematisch aangepakt.

Probeer ook onze plezante vleermuis-spelletjes!

Opzet

In de eerste fase van het project proberen we een algemeen beeld te krijgen van de verspreiding van vleermuizen in Dilbeek. We gaan nog niet ten gronde in op de verschillende soorten, maar proberen gewoon te achterhalen waar de bat detector signaal krijgt en hoe vaak. We proberen een zo groot mogelijk grondgebied te dekken met de studie.

Op basis van die gegevens gaan we dan proberen concentratiezones af te bakenen waarin we op zoek gaan naar kraamkolonies en winterverblijven.

De uiteindelijke bedoeling is voor heel de gemeente een plan op te stellen om zowel de kraamplaatsen, de winterverblijven, de jachtgebieden en de verbindingen daartussen te optimaliseren.

Wie kan meedoen?

Geen specifieke voorkennis vereist. We vragen de vrijwilligers enkel maar rond zonsondergang voor anderhalf tot twee uur met de bat detector op stap te gaan langs een zelf gekozen parcours en te melden waar ze signalen ontvangen hebben. De interessantste plaatsen worden dan achteraf nog een bezocht door meer ervaren mensen.

Meer informatie

Dit kan je afladen van deze website:

Interessante informatie over vleermuizen vind je verder op deze sites:

Meewerken?

Zin om eens met de bat detector op stap te gaan? Geef een seintje aan Marc Bruneel via mail of telefonisch op 0474 414 825.