Activiteiten

januari februari maart april mei juni
juli augustus september oktober november december
jaaroverzicht 2021 archief

 

vrijdag 24 september 2021 | vanaf 16:00 u tot zondag 26 september 2021

Natuurweekend in de IJzervallei

Vorig jaar al boekten we hoeve Walleboom in Lo-Reninge voor het weekend van 24-26 september 2021. Wat valt er te beleven in de IJzervallei? De grote trekpleister is het natuurgebied van de Blankaart. In het najaar landen hier duizenden watervogels en steltlopers om te overwinteren of bij te tanken tijdens hun trek. De gloednieuwe, imposante vogelkijktorens, eind 2019 gebouwd door de Vlaamse Landmaatschappij, bieden een perfect zicht op het vogelspektakel. En wat zou je denken van een tochtje met de fluisterboot waarbij je het vogelleven vanop de eerste rij kan observeren? Een andere topper is de IJzermonding. Dit unieke slikken- en schorrengebied kent een rijke variëteit aan bodemleven dat grote scharen waadvogels aantrekt, zeker in de herfst. De voortdurende wisselwerking tussen zout en zoet water zorgt voor een bijzondere, zoutbestendige vegetatie met o.a. zeekraal, zeeweegbree en lamsoor. Ook zeehonden komen er graag rusten. Minder bekend maar ook bijzonder vogelrijk zijn de Viconia-kleiputten te Stuivekenskerke. Niet ver daar vandaan liggen de Komgronden van Lampernisse, een van de weinige groeiplaatsen van lidsteng en thuishaven voor velduil en blauwe kiekendief. Het Eversambos te Stavele staat dan weer bekend als soortenrijk paddenstoelenbos. En als we dan toch in de buurt zijn, springen we even binnen in café De Vrede voor een lekkere trappist van Westvleteren... Hopelijk hebben we je hiermee genoeg laten likkebaarden om te besluiten dat je dit niet wil missen. Je betaalt 110 euro en minderjarigen vermenigvuldigen hun leeftijd maal 6 euro. Om in te schrijven mail je best naar Sabine.


Méér weten? Sabine de Coninck van Noyen, 02/569.53.76 of sdcvn@telenet.be

Afspraak: Hoeve Walleboom, Pereboomstraat 5, 8674 Lo

Bijdrage: 110€


zondag 10 oktober 2021 | 14 - 16:30 u

Paddenstoelenwandeling

De herfst geeft elk jaar opnieuw het startschot voor heel wat beweging in velden, bossen en tuinen. Paddenstoelen lijken zich tijdens de lente en zomer te verstoppen maar nu zijn ze daar weer. Jan Mertens neemt je mee op zoektocht naar paddenstoelen en schimmels. Je zal versteld staan wanneer je al die vormen en kleuren zal zien. Trek je wandelschoenen maar aan! We spreken af aan de voet van de Thaborberg (kruising tussen Thaborstraat en Kattebroekstraat in Dilbeek). We vertrekken om 14 uur en zijn rond 16 uur 30 terug.


Méér weten? Eric De Jonge, 0495/77.65.27 of info@natuurpunt-dilbeek.be

Afspraak: Thaborberg, ,


zaterdag 30 oktober 2021 | 10-12:30 / 14-16:30 u

Natuurbeheer

Maaien open plek Zibbeekbos. Ons terrein aan de Brugstraat in de Zibbeekvallei is sinds vorig jaar erkend als natuurreservaat. We hebben er 7 jaar geleden een iepenbosje aangeplant, waardplant van de zeldzame Iepenpage. De open plek, waaronder een Fluxysleiding loopt, is na volgehouden maaiwerk al mooi geëvolueerd. Niet te vergeten: stevig schoeisel !


Méér weten? Eric De Jonge, 0495/77.65.27 of info@natuurpunt-dilbeek.be

Plaats van afspraak: Brugstraat, 1703 Schepdaal

Locatie: zie kaart


zaterdag 27 november 2021 | 14 - 16:30 u

Dag van de Natuur

Natuurpunt Dilbeek beheert bijna 20 ha natuurgebied, gelegen in 3 projectgebieden (Thaborberg, Begijnenborrebos-Zibbeekvallei, Ter Pede) met een gezamenlijke oppervlakte van 85 ha. Kom kennis maken met hoe we dit beheer aanpakken. We zetten een boompje op in ons nieuwe bos Ter Planken, zaaien er nootjes en laten je ontdekken hoe dit bos in de toekomst een natuur verbindend element kan vormen tussen Ter Pede en de Zibbeekvallei. Aangewezen: stevig schoeisel of laarzen. Werkhandschoenen krijg je van ons. We spreken af aan Ter Planken, Jan De Trochstraat, naast nr. 89 (voetbalveld), Schepdaal.


Méér weten? Eric De Jonge, 0495/77.65.27 of info@natuurpunt-dilbeek.be

Afspraak: Ter Planken, ,


zondag 26 december 2021 | 11 - 13 u

Eindejaarswandeling

We sluiten ons werkjaar af met een korte wandeling in Ter Pede en de natuur in de directe omgeving, zoals het IJsbos, de Brueghelpoelen en het brede spoortalud, waar dit jaar gestart is met actief natuurbeheer. De inzet van Schotse hooglanders verbindt het beheer met dat van ons natuurreservaat. We keren tijdig terug om de eindejaarsborrel niet te missen (thema: de smaak van opgewaardeerd appelsap) in ons klimaatvriendelijk verwarmde clublokaal. Stevig schoeisel is aangewezen. We spreken af aan Ter Pede, Roomstraat, rechtover nr. 185, Itterbeek.


Méér weten? Eric De Jonge, 0495/77.65.27 of info@natuurpunt-dilbeek.be

Plaats van afspraak: Natuurpuntlokaal, rechtover Roomstraat 182, 1700 Sint-Anna-Pede

Locatie: zie kaart