Natuurpunt Dilbeek telt momenteel 450 leden, waarvan er een 20-tal actief meewerkt aan natuurstudie, natuurbeheer en/of educatie in onze mooie maar nog altijd verstedelijkende gemeente. Via deze link krijg je zicht op onze werking in 2020 en ons programma voor 2021. We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe, frisse vrijwilligers. Enige voorkennis is niet vereist. Een hart voor de natuur en zin om er samen zorg voor te dragen volstaan. Contacteer ons via info@natuurpunt-dilbeek.be of via één van onze kernleden (zie lijst). Welkom!


Natuurweekend in de IJzervallei: vrijdag 24 september 2021 vanaf 16u tot zondag 26 september 2021 tot 20u

Vorig jaar al boekten we hoeve Walleboom in Lo-Reninge voor het weekend van 24-26 september 2021. Wat valt er te beleven in de IJzervallei? De grote trekpleister is het natuurgebied van de Blankaart. In het najaar landen hier duizenden watervogels en steltlopers om te overwinteren of bij te tanken tijdens hun trek. De gloednieuwe, imposante vogelkijktorens, eind 2019 gebouwd door de Vlaamse Landmaatschappij, bieden een perfect zicht op het vogelspektakel. En wat zou je denken van een tochtje met de fluisterboot waarbij je het vogelleven vanop de eerste rij kan observeren? Een andere topper is de IJzermonding. Dit unieke slikken- en schorrengebied kent een rijke variëteit aan bodemleven dat grote scharen waadvogels aantrekt, zeker in de herfst. De voortdurende wisselwerking tussen zout en zoet water zorgt voor een bijzondere, zoutbestendige vegetatie met o.a. zeekraal, zeeweegbree en lamsoor. Ook zeehonden komen er graag rusten. Minder bekend maar ook bijzonder vogelrijk zijn de Viconia-kleiputten te Stuivekenskerke. Niet ver daar vandaan liggen de Komgronden van Lampernisse, een van de weinige groeiplaatsen van lidsteng en thuishaven voor velduil en blauwe kiekendief. Het Eversambos te Stavele staat dan weer bekend als soortenrijk paddenstoelenbos. En als we dan toch in de buurt zijn, springen we even binnen in café De Vrede voor een lekkere trappist van Westvleteren... Hopelijk hebben we je hiermee genoeg laten likkebaarden om te besluiten dat je dit niet wil missen. Je betaalt 110 euro en minderjarigen vermenigvuldigen hun leeftijd maal 6 euro. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar, maar je moet je haasten... Om in te schrijven mail je best naar Sabine die de inschrijvingen beheert, op sdcvn@telenet.be.


Paddenstoelenwandeling: zondag 10 oktober 2021 - 14u tot 16u30

De herfst geeft elk jaar opnieuw het startschot voor heel wat beweging in velden, bossen en tuinen. Paddenstoelen lijken zich tijdens de lente en zomer te verstoppen maar nu zijn ze daar weer. Jan Mertens neemt je mee op zoektocht naar paddenstoelen en schimmels. Je zal versteld staan wanneer je al die vormen en kleuren zal zien. Trek je wandelschoenen maar aan! We spreken af aan de voet van de Thaborberg (kruising tussen Thaborstraat en Kattebroekstraat in Dilbeek). We vertrekken om 14 uur en zijn rond 16 uur 30 terug.

 
Volgende activiteiten:
24-09-2021
Natuurweekend in de IJzervallei
Meer info...
10-10-2021
Paddenstoelenwandeling
Meer info...

Weersverwachting: