Natuurpunt Dilbeek telt momenteel 450 leden, waarvan er een 20-tal actief meewerkt aan natuurstudie, natuurbeheer en/of educatie in onze mooie maar nog altijd verstedelijkende gemeente. Via deze link krijg je zicht op onze werking in 2020 en ons programma voor 2021. We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe, frisse vrijwilligers. Enige voorkennis is niet vereist. Een hart voor de natuur en zin om er samen zorg voor te dragen volstaan. Contacteer ons via info@natuurpunt-dilbeek.be of via één van onze kernleden (zie lijst). Welkom!


Natuurbeheer: woensdag 14 juli 2021 - 19u tot 22u30

We starten maaiwerk aan de Steenbergstraat in Sint-Martens-Bodegem, op de zgn. Flyxusruigte, de open plek naast het Eygenveldbos (dit jaar verworven; de naam verwijst naar één van de oudste in cultuur gebrachte ‘velden’ van Sint-Martens-Bodegem; in de eerste helft van de 18e eeuw was dit het enige bos in de Zibbeekvallei). Wie komt helpen (we werken door tot 22u30) vergeet best zijn/haar laarzen niet + kledij met lange mouwen (vanwege de reuzenbereklauw die al wel goeddeels gemaaid is maar je weet maar nooit).


Nachtvlindernacht 2: zaterdag 11 september 2021 - 19u tot 22u

Dit is het vervolg van de vorige activiteit, alleen verwachten we nu andere soorten. Niet alle nachtvlinders vliegen allemaal op hetzelfde moment, en we voorspellen ook nu weer een mooie verzameling aan nachtvlinders. De kleinste is nauwelijks één centimeter, terwijl de grootste een spanwijdte van om en bij de tien centimeter kan hebben. Op deze activiteit kan je zien hoe een nachtvlinderval wordt opgesteld, en ben je getuige van de cirkelende wezentjes rond de speciale lamp die ze aantrekt. Kom gerust eens kijken tussen 19 uur en 22 uur. Afspraak aan ons clublokaal in Ter Pede (ingang via de aardeweg tegenover Roomstraat 182).


Weide wordt bos in Ter Planken. Wie volgt ?


In de week van 8 maart 2021 plantte Natuurpunt Dilbeek, samen met wijkbewoners en een groepje scholieren van Kasterlinden, in totaal 3270 bomen en struiken in het 1,56 ha grote, natuurbestemde grasland Ter Planken in Schepdaal. Dit nieuwe bos sluit aan bij eerdere bosaanleg door de gemeente (Herdebeekbos: 5 ha, 2014) en het Agentschap Natuur en Bos (Wolfsputten: 1,3 ha, 2020). Vlaanderen gaat voor een bosuitbreiding met 4000 ha tegen 2024. Omgerekend naar Dilbeek komt dit neer op een jaarlijkse toename met ca. 3 ha. Wie volgt ?

 
Volgende activiteiten:
28-08-2021
Natuurbeheer
Meer info...
11-09-2021
Nachtvlindernacht 2
Meer info...

Weersverwachting: